Merhabalar,
Herkesin bildiği üzere yapay zeka ile artık her şey mümkün! Yapay zeka ile makinelerin fonksiyonları günden güne artmakta. Resim (Deep Dream), Müzik Besteleme (Project Magenta) son olarak bir Film Senaryosu (Sunspring).
Sunspring
Yapay Zeka daha doğrusu özelinde Yapay Sinir Ağları – YSA (Artifical Neural Network ANN) ile bilim kurgu dediğimiz türden senaryosu bir yapay zeka (Benjamin) tarafından yazılan ilk kısa film.
Filmin yönetmeni Oscar Sharp ve New York Üniversitesi’nde Yapay Zeka araştırmaları yapan Ross Godwin; “Senaryo yazabilen makineler” hakkında düşünmeye başladı. Ve bu fikirleri ‘Uzun Kısa Süreli Bellek (LSTM)’ adı verilen bir nöral ağla hayat buldu.
http://listelist.com/sunspring/
Sunspring adını taşıyan film, bizi bekleyen sürecin nelere gebe olduğunu göstermesi açısından oldukça önemli çünkü bilimku6rgu temalı bu kısa filmin senaryosu tamamen bir yapay zekanın imzasını taşıyor. Kendine “Benjamin” adını koyan yapay zekaya, aralarında türlerinin önemli örnekleri olan The Matrix, Blade Runner, The X-Files’in yanı sıra Silver Linings Playbook, Scary Movie 2 ve Airplane 2’nin de bulunduğu yüzlerce film ve dizinin senaryosu verilmiş. “Okuduğu” senaryoların kelime akışını, hakim temasını ve diyalog yapısını analiz eden Benjamin, elde ettiği verilerle kendi yorumunu içeren bir senaryo ortaya çıkarmış. Fazlasıyla tutarsız ve garip olan senaryoda Benjamin yer yer oldukça komik sahnelere de imza atmayı başarmış. Yönetmen Oscar Sharp ise New York Üniversitesi teknoloji uzmanlarından Ross Goodwin’in yardımlarıyla senaryoyu filmleştirmiş.
http://blog.kia.com.tr/yapay-zekali-senarist
Yeri gelmiş iken; Yapay Sinir Ağları; insan beyninin çalışma yapısını taklit ederek geliştirilen yapay zeka tekniklerinden sadece biridir. Yapay Sinir Ağları yazımızı okumak ve çalışmalarımızı görmek isterseniz aşağıdaki link üzerinden başlayabilirsiniz;
http://veribilimci.org/yapay-sinir-aglari-ysa-nedir-bolum-1/
Deep Dream
Google tarafından satın alınan Deep Dream, Sinir Ağları (Neural Network) kullanarak resimlerinize inceptionism katıyor. Uygulamayı kullanmak isterseniz, yapacağız tek şey Deep Dream üzerinden fotografınızı paylaşmak. Aşağıdaki örnekler gösteriyor ki, resim üzerinden örüntü (pattern) yakalayarak benzer örüntülü resimleri ile karşımıza (biraz ilginç) çıkıyor.
Örüntü; sürekli devam ve tekrar eden yapılar olarak açıklanmaktadır.
Project Magenta
Şiir ve hikaye yazan yapay zeka makinelerinden sonra, Google’ın makine öğrenmesi (machine learning) kullanarak geliştirdiği Project Magenta, 90 saniyelik beste yaptı. Magenta açık kaynak kodlarını GitHub üzerinde paylaşıyor. Sunspring filminin bestesinin de beslendiği örneklerdeki örüntüleri yakalayıp ortaya çıkardığını belirtip sizleri Project Magenta Bestesi ile baş başa bırakıyoruz.
Son söz olarak Barış Özcan Bey | Yapay bir zeka sanatçı olabilir mi?
Kaynaklar
Sunspring
http://listelist.com/sunspring/
Deep Dream
http://deepdreamgenerator.com/
https://research.googleblog.com/2015/06/inceptionism-going-deeper-into-neural.html
Project Magenta
http://magenta.tensorflow.org/welcome-to-magenta
https://www.dunyahalleri.com/siradaki-parcayi-google-seslendiriyor/